Toegankelijkheid

Other languages:


MainNavigation [[]]


Welkom bij de toegankelijkheidsverklaring van Hackers & Designers. Deze verklaring wordt bijgewerkt naarmate we blijven leren en ons begrip verdiepen. De laatste update was op 14/05/2024. Bij het aankondigen van onze activiteiten kunnen we specifieke toegangsdetails herhalen. Als je ooit twijfelt, schrijf ons dan gerust: schrijf ons.

Hackers & Designers wil bijdragen aan meer toegankelijkheid in de ruimtes waarin we samenkomen, de informatie die we verstrekken, de digitale tools en platforms die we bouwen en waar we aan bijdragen, de activiteiten die we faciliteren, de publicaties die we maken en alle projecten die we ondernemen. Het creëren van toegang is een continu proces en er is altijd ruimte voor verbetering. In het geval dat je een situatie opmerkt waarin je denkt dat er beter tegemoet gekomen had kunnen worden aan iemands behoeften, willen we je uitnodigen om ons hiervan op de hoogte te stellen via dit formulier. We willen ons best doen om belemmeringen te verminderen.

Ruimtes =

Studio

De Hackers & Designers Studio is gevestigd aan het NDSM-plein 127, binnen de NDSM-werf in Amsterdam Noord-West. De dichtstbijzijnde bushalte is de Klaprozenweg (bussen 391 en 394), op ongeveer 300 meter afstand. De NDSM-veerhalte ligt op ongeveer 400 meter afstand. De veerboot F4 naar het Centraal Station doet er 15 minuten over. De veerboot F7 naar Pontsteiger doet er 7 minuten over. Er is een supermarkt en bakker in de buurt van deze halte. De afgelopen jaren is er veel gebouwd in en rond Amsterdam Noord-West, waardoor er veel omleidingen zijn. We verwachten dat dit de komende jaren zo zal blijven.

Je herkent de hoofdingang van de NDSM-werf aan de grote blauwe deur. Deze is overdag meestal open en 's avonds gesloten. Voorbij deze deur is de begane grond nogal ongelijkvloers en de eerste verdieping, waar de H&D studio is gevestigd, is een rasterachtige structuur en heeft gaten. De eerste verdieping kan worden bereikt via een reeks trappen die verspreid in het gebouw liggen en een lift die in eerste instantie was ontworpen voor het dragen van zware lasten. Deze lift kan alleen worden bediend door de knop ingedrukt te houden zonder los te laten. De badkamer in de H&D studio is genderneutraal maar niet rolstoeltoegankelijk.

De NDSM-werf is een voormalige scheepswerf dat wordt gedeeld met veel makers, kunstenaars en ambachtslieden. Dit betekent dat er vaak veel lawaai is. De studio is een binnenruimte in een grotere loods. Dit kan leiden tot een benauwde lucht. In de maanden november en december kan het een paar dagen duren voordat de verwarming aanslaat en kan het een beetje koud zijn.

Meer informatie over het bereiken van de ruimte is te vinden op onze contactpagina.

Website

De Hackers & Designers website is ontworpen volgens de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). De documentmarkup is semantisch, gelabeld en afgestemd op hulpapparaten. Er is speciale aandacht besteed aan de toegankelijkheidsboom en toetsenbordnavigatie, waardoor meerdere vormen van navigatie op de site en de pagina's mogelijk zijn. De website is getest en geoptimaliseerd voor verschillende schermlezers. De website is afgestemd op verschillende instellingen van het besturingssysteem. Een gebruiker kan voorkeuren hebben zoals een hoger contrast, omgekeerde kleuren, grotere tekst, verminderde transparantie, donkere modus en verminderde beweging. Verder wordt er speciale aandacht besteed aan het schrijven van beeldbeschrijvingen. We begrijpen dat veel van de WCAG-richtlijnen slechts standaarden zijn en onvolledig. We verwelkomen daarom alle feedback of verbeterpunten voor onze website.

De pagina's op deze site worden standaard gepresenteerd in het Engels en waar mogelijk vertaald naar het Nederlands. Sommige artikelen, vaak met betrekking tot activiteiten en gebeurtenissen buiten Nederland, worden aangeboden in contextspecifieke talen zoals Frans, Duits of Koreaans.

Activiteiten & Publicatie Projecten

Sinds 2023 besteedt heel H&D structureel een deel van de beschikbare middelen aan het toegankelijker maken van projecten en activiteiten. Of het nu gaat om een workshop, publicatie, zomerkamp of website, elk project vereist contextspecifieke processen van toegankelijk maken. H&D's benadering van het toegankelijk maken verschilt dus van project tot project en is afhankelijk van de situatie, de schaal en de deelnemers aan het project. We vragen bijvoorbeeld naar de toegangsbehoeften van deelnemers voorafgaand aan en tijdens een activiteit. We besteden ook speciale aandacht aan de toegankelijkheid van de ruimtes waarin we onze activiteiten faciliteren. We hanteren ook een glijdende schaal voor toegangs- en contributiekosten bij onze activiteiten en het jaarlijkse zomerkamp om deelname voor meer mensen mogelijk te maken. Metgezellen, assistenten en hulphonden zijn altijd welkom. Kinderen en baby's zijn welkom in onze ruimtes.

In onze publicatieactiviteiten wordt het benadrukken van "toegankelijkheid" bij elke editie een gelegenheid om te experimenteren en verrassende resultaten te ontdekken. We hebben bijvoorbeeld op lettergrepen gebaseerde markering gebruikt om een dyslexievriendelijke leeservaring te creëren in het 2024 Bulletin #1.

Aanpak

Wij geloven dat een proces van toegang maken begint met 'het stellen van de vraag "Wat heb je nodig om toegang te krijgen tot deze ruimte?". Door collectief en over verschillen heen te werken, willen we machtsverschillen erkennen als het gaat om het onderhandelen over ieders behoeften. We kijken naar crip en disability justice als uitgangspunt om toegankelijkheid niet langer als een bijzaak te beschouwen, maar inherent te maken aan onze praktijk.

Processen en gesprekken rond het toegankelijk maken moeten de stemmen van gehandicapten en mensen met een handicap centraal stellen en assimilationistische en techno-solutionistische benaderingen verwerpen. Deze benaderingen hebben historisch gezien een wereld opgebouwd en gerepliceerd waarin gehandicapte lichamen worden uitgesloten. Een anti-assimilationistische benadering van het creëren van toegang vertrekt vanuit het perspectief dat het niet de lichamen zijn die gehandicapt zijn, maar dat het de wereld is waarin we leven die ontworpen is om hen systematisch uit te sluiten.

Credits en Referenties

Onze inspanningen om meer toegankelijke activiteiten te creëren en deze notitie te schrijven zijn geïnformeerd en geïnspireerd door het werk van:

Deze bronnen zijn nuttig voor ons geweest: