Over

Other languages:


MainNavigation Yes


De H&D COOP

Hackers & Designers (H&D) is een groep van beoefenaars uit verschillende velden en met verschillende achtergronden (technologie, design, kunst en onderwijs) die momenteel opereren tussen Amsterdam, Rotterdam en Brussel. H&D is georganiseerd op een coöperatieve manier, waarbij de verantwoordelijkheid over financiën en besluitvorming wordt verdeeld. Leden van het collectief zijn: Loes Bogers, Selby Gildemacher, Anja Groten, Heerko van der Kooij, Juliette Lizotte, Karl Moubarak, Pernilla Manjula Philip, slvi.e en vo ezn.

H&D Activiteiten

H&D streeft haar doelen na door het ontwikkelen van jaarlijkse activiteitenprogramma's die bestaan uit onderling verbonden hands-on 'workshops, openbare lezingen, optredens, game- en hack-evenementen, meet-ups, experimenten in publiceren, en het jaarlijkse H&D Summer Camp - een 10-14 daags immersief workshopprogramma. H&D organiseert activiteiten vanuit het idee van een afgevlakte hiërarchie. Docenten en mentoren worden deelnemers, deelnemers worden workshopleiders - iedereen wordt meegenomen in het collectieve avontuur van gedeelde verantwoordelijkheid - waarbij ze hun eigen expertise, urgenties en ervaringen inbrengen. Naast het organiseren van workshops die de deelnemers actief betrekken, bouwt en onderhoudt H&D gratis en open source tools, host technische infrastructuren zelf en produceert zowel online als offline publicaties. Geïnspireerd door intersectioneel trans*feministisch denken en handelen stimuleert H&D samenwerking over verschillen heen (leeftijd, geslacht, ras, bekwaamheid, vaardigheden, interesses, soort, materiaal) en streeft ernaar om samen te werken aan een wenselijke technosociale en eco-bewuste toekomst.

Het H&D Netwerk

H&D opereert zowel lokaal in Nederland als internationaal. Sinds 2019 opereert H&D vanuit een gedeelde studio bij NDSM loods in Amsterdam, die dienst doet als ons 'hoofdkwartier', waar we elkaar ontmoeten, workshops ontwikkelen en soms ook gasten en publieke programma's ontvangen. Het algemene doel van H&D is het stimuleren en ondersteunen van uitwisseling binnen een groter internationaal netwerk van hackers, ontwerpers, kunstenaars en onderzoekers, die het relevant vinden om monoculturen en monopolies van invasieve en extractivistische platforms en tools kritisch uit te dagen en actief te heroverwegen. Het H&D netwerk kan ook omschreven worden als een netwerk van toolmakers. Met een tool bedoelen we software- en/of hardwareconstructies, maar ook pedagogische hulpmiddelen en hulpmiddelen voor samenwerking die een kritisch engagement met en door middel van technologie mogelijk maken. Het netwerk reikt tot plaatsen als Armenië, Oostenrijk, België, Canada, China, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, VS, Roemenië, Rusland, Slowakije, Zuid-Korea, Zwitserland, de Verenigde Staten van Amerika, Aotearoa (vroeger bekend als Nieuw-Zeeland) en Zimbabwe. Zusterinitiatieven ontstaan over de hele wereld en worden teruggekoppeld naar H&D, bijvoorbeeld via het H&D Zomerkamp.

Gedragscode H&D

Hoewel de activiteiten van H&D georganiseerd zijn vanuit het idee van een afgeplatte hiërarchie, is het belangrijk om te zorgen voor een omgeving van wederzijds respect die veilig en gastvrij is voor alle deelnemers. H&D heeft daarom een Gedragscode opgesteld en zal deze blijven opstellen, herzien en er nieuwe inzichten in verwerken. Dit document is bedoeld om expliciet te maken wat er voor ons als gemeenschap nodig is om zo'n veilige omgeving te creëren en wat we moeten doen als deze in gevaar is: H&D Gedragscode.

Collaborators


__

Hackers & Designers wordt sinds 2015 genereus gefinancierd door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Stifo-logo.gif