Open oproep voor deelname! HDSA2022 Connecting Otherwise

Other languages:
Open Call for Participation! HDSA2022 Connecting Otherwise/nl
Name Open Call for Participation! HDSA2022 Connecting Otherwise
Location Amsterdam, Berlin, Seoul, Aotearoa
Date 2022/06/02
Time [[]]
PeopleOrganisations Hackers & Designers, MELT, NEWS, DDDUG
Type HDSA2022
Web Yes
Print No

>>> Uiterste inschrijfdatum voor deelname: 2 juni 2022 <<<

A.jpg

Open oproep voor deelname! HDSA2022 Connecting Otherwise

Doe mee aan de gedistribueerde H&D Summer Academy - die plaatsvindt van 16 tot 23 juli 2022 op 4 verschillende onderling verbonden locaties: Amsterdam, Nederland / Aotearoa (voorheen bekend als Nieuw-Zeeland) / Berlijn, Duitsland (+ online) / Seoul, Zuid-Korea

Als deelnemer aan de HDSA2022 kun je je aansluiten bij een van de locaties (nodes). Alle nodes zullen - op hun eigen manier - hetzelfde workshopprogramma faciliteren. Er zullen momenten zijn waarop alle nodes met elkaar in verbinding staan en er zullen momenten zijn waarop we workshops asynchroon volgen. Deze editie is een experiment in gedecentraliseerde organisatie en streeft ernaar om de verschillende nodes met elkaar te verbinden en tegelijkertijd af te stemmen op en gebruik te maken van de verschillende lokale contexten.

Thema: Connecting Otherwise

Door de afgelopen twee jaar in een wereldwijde pandemie te leven, werd duidelijk hoe ons internetgebruik ons samenleven met elkaar - andere mensen, andere soorten - op sociale, materiële en psychologische manieren beïnvloedt. De zich ontwikkelende monocultuur van het handjevol bedrijven dat onze online connectiviteit bemiddelt, en hun alomtegenwoordigheid en extractivistische aard hebben een toestand gecreëerd waarin het moeilijk is om alternatieve, affectieve en duurzame manieren voor te stellen om online samen te leven en met elkaar in contact te komen.

Binnen het thema 'Connecting Otherwise' zullen we de raakvlakken van toegankelijkheid en duurzaamheid van hybride cultureel werk en het techno-sociale leven onderzoeken - de culturele, economische, ecologische en geografische implicaties van onze steeds complexere verstrengeling met technologie.

De zomeracademie van dit jaar wordt gefaciliteerd en gezamenlijk opgebouwd met collectieven die in hun respectievelijke lokale omgevingen werken op het snijvlak van kunst, design en technologie, milieu, queer, trans* en disability justice, free/libre/open source softwareontwikkeling en radicale pedagogieën. Samen nodigen we deelnemers uit om samen met ons andere bewuste, creatieve en responsieve manieren van online werken, creëren en samenleven te bevragen, te herdenken en in de praktijk te brengen.

Hoe werkt de gedistribueerde HDSA?

Door het programma in een gedistribueerde vorm te organiseren, worden leden van verschillende gemeenschappen uitgenodigd om zich met elkaars collectieve praktijken bezig te houden door samen dingen te maken en samen workshops en experimenten te organiseren.

Ontmoet de nodes

Amsterdam: Hackers & Ontwerpers + Hackitects Collective

Hackers & Designers is een non-profit workshopinitiatief dat activiteiten organiseert op het snijvlak van technologie, design, kunst en onderwijs. Door het creëren van gedeelde momenten van hands-on leren stimuleert H&D samenwerking tussen verschillende disciplines en technologische geletterdheid. H&D organiseert activiteiten vanuit het idee van een afgevlakte hiërarchie. Docenten worden deelnemers, deelnemers worden workshopleiders - iedereen wordt meegenomen in een collectieve onderneming van gedeelde responsmogelijkheden - met inbreng van eigen expertise, urgenties en ervaringen. Meer over H&D: https://hackersanddesigners.nl/

Hackitects Collective (Michel Barchini, Mary Farwy) is een groep interdisciplinaire ontwerpers met een architecturale achtergrond. Hun werk speelt zich af op het raakvlak tussen ruimtelijk ontwerp, biohacking en technologie. Hun drijfveer is het ontmantelen van normatieve benaderingen van architectuur door de onderlinge relaties tussen omgeving, menselijke en niet-menselijke lichamen te benadrukken. Vanuit technologische, politieke en culturele landschappen stellen ze alternatieve werkmodellen voor die lonende en positieve scenario's van onzekere toekomsten voorstellen.

Node-specifieke informatie:

Aotearoa: Plaats voor lokale ontwikkeling + programma voor studies naar negatieve emissies en afval (NEWS)

A Place for Local Making is een gedeelde ruimte voor het inspireren van fantasierijke en zorgzame manieren van maken en samenleven in onze verstrengeling van meerdere soorten. Door te maken en te denken met materialen die voorhanden zijn en door ons af te stemmen op de meer dan menselijke metgezellen om ons heen, willen we nieuwe verhalen en ideeën laten groeien over hoe we ons beter zouden kunnen verhouden tot onze materiële en ecologische omgeving. Klein, langzaam en eenvoudig is mooi. We hosten, coproduceren, ondersteunen en verwelkomen ideeën van anderen.

Het Negative Emissions and Waste Studies (NEWS) programma is een gratis zelflerende omgeving die draait op straten, parken, privéwoningen, buurthuizen, openbare kunstgalerijen, warenhuizen, openbare scholen, in de zee en waar dan ook. Er worden alleen dingen gebruikt die weggegooid zijn of gratis gevonden kunnen worden. We spelen en experimenteren ermee om leuke, plezierige en (soms) nuttige voorwerpen, diensten, activiteiten, enz. te maken, op gebieden zoals, maar niet beperkt tot elektronica, naaien, keramiek, geluid/muziek, micromobiliteit, gaming, landschapsarchitectuur, eten/drinken, poëzie en liefde.

http://localmaking.org/

http://arecreative.org/

Node-specifieke informatie:

Seoul: Dot Dot Dot User Group

Dot Dot Dot' kan verschillende dingen betekenen: punt voor punt, constellaties, bos, het fediversum, elektronische circuits, soundscapes en ellips. Een ellips is een 'leegte' die iemand moet invullen, een 'stilte' die een moment is waarop mensen rustig blijven en luisteren, en een 'onbeschrijflijk' wat betekent dat het niet in woorden kan worden beschreven. Wij geloven dat (non-verbale/niet-menselijke/het fediverse/queer) mogelijkheden ontdekt zullen worden door inspanningen om los te komen van de centraliteit van (verbaal/menselijk/het internet/gender binair). De 'Dot Dot Dot User Group' is een groep die persoonlijke/community-inspanningen plant, deelt en uitvoert die de basis van ons leven en bestaan geleidelijk verplaatsen naar gedecentraliseerde/zelfvoorzienende verbindingen. https://dddug.in/

Node-specifieke informatie:

Berlijn (en online): MELT

MELT (Ren Loren Britton & Isabel Paehr) bestudeert en experimenteert met vormveranderende processen die samenkomen met technologieën, zintuiglijke media en pedagogie in een opwarmende wereld. Meltionary (afgeleid van "woordenboek") is een groeiende verzameling kunst-ontwerp-onderzoeksopdrachten die vragen oproept over materiële transformaties naast impulsen uit het trans* feminisme en Disability Justice. Melting als een caleidoscoopachtig fenomeen raakt aan meerdere onderwerpen tegelijk: klimaatverandering, het potentieel voor politieke herformuleringen, verandering in de tijd en materiële transformatie. Ons knooppunt wordt gehost bij Commo: http://commo-berlin.de. Commo is een ruimte die wordt gerund door queer, trans* en autistische mensen en kan gemakkelijk een groep van maximaal 15 mensen herbergen. We nodigen trans* en gehandicapten van harte uit om deel te nemen - zowel in persoon als online deelname is mogelijk.

De motivatie van onze nodes is het onderzoeken, delen en activeren van andere manieren van verbinden die voortbouwen op reeds aanwezige kennis. Crip-kennis over hoe verbonden te blijven terwijl zorg centraal staat, werd in 2020 nodig voor niet-gehandicapten. Terwijl sommige vormen van toegang werden verleend toen niet-gehandicapten daar behoefte aan hadden (zoals thuiswerken), blijven andere ondenkbaar. Wat zijn, binnen deze tegenstrijdigheden, dan anti-assimilationistische, toegankelijke en trans* benaderingen om anders te verbinden? Hoe kunnen we evolueren naar een punt waarop we onze technologische afhankelijkheden kunnen kiezen (omdat er niet-extractieve toegankelijke tools bestaan) - ingrijpen in bestaande systemen - en technologieën bouwen die intersectionele toegang voor gehandicapten mogelijk maken? Ons ethos bij het faciliteren van deze Summer Academy begint met het centreren van collectieve toegankelijkheid -- we werken met collectieve voorwaarden die helpen om manieren van samenzijn te creëren die zorg in ons knooppunt centreren. Pauzes, vragen, niet-technische expertise en dans zullen worden gevierd.

Meer over ons werk: http://meltionary.com/

Meer over de fysieke ruimte waarin onze node wordt gehost: http://commo-berlin.de.

Specifieke informatie over het knooppunt:


Hoe doe je mee?

>>> Vul dit formulier in om te solliciteren! <<<

Er is een beperkt aantal plaatsen voor deelname beschikbaar per knooppunt. Als we meer aanmeldingen krijgen dan er plaatsen beschikbaar zijn, moeten we misschien een selectie maken. Stuur je formulier uiterlijk 2 juni in. Je ontvangt een ontvangstbevestiging op 3 juni. En de definitieve uitslag op 10 juni. Stuur een e-mail naar juliette@hackersanddesigners.nl als je wat extra tijd nodig hebt.

OpencallHDSA2022.jpg Graphic Design: Manon Bachelier