Sounds from Earth @ Sandberg Design Department

Sounds from Earth @ Sandberg Design Department/nl
Name Sounds from Earth @ Sandberg Design Department
Location Sandberg Instituut
Date 2024/11/27-2024/11/28
Time 10:00—18:00
PeopleOrganisations Hackers & Designers, dianaband, Hee-Ju Lim
Type [[]]
Web Yes
Print No
Other languages:
SoundsfromearthBF.jpg

Na 2 heerlijke weken in Korea om de eerste iteraties van de workshop te ontwikkelen en faciliteren, komt Sounds from Earth naar Amsterdam! We geven een 2-daagse versie van onze workshop Sounds from Earth, een internationale samenwerking tussen Hackers & Designers, Diana Band en Heeju Lim met de studenten van de afdeling Design van Sandberg Insituut.

Alleen studenten van de afdeling Sandberg Design kunnen deelnemen aan de workshop

Een kortere workshop en een avond vol klankverkenning bij occii vinden op 7 december plaats en zijn toegankelijk voor iedereen

Sounds from Earth is een serie workshops over het bouwen van een wereld, een live rollenspel en het werken met eenvoudige elektronica. We nodigen deelnemers uit om samen een fictief verhaal te creëren en een netwerk van kleine elektronische objecten te bouwen. Dit netwerk maakt (her)verbinding en communicatie met onze omgeving mogelijk. Het klinkende netwerk verkent communicatie voorbij het gebruik van woorden, waardoor we “natuur” niet kunnen benaderen als iets dat we moeten overheersen en waar we ons aan moeten onttrekken, maar als iets waar we deel van uitmaken en mee leven en waar we opnieuw op moeten leren afstemmen.

Context

Sounds from Earth is een artistiek onderzoek in samenwerking tussen Nederland en Zuid-Korea, Hackers & Designers, dianaband en Hee-ju, dat tot doel heeft een ruimte te creëren om op kritische en verbeeldingsvolle wijze de ecologische impact van gebruikerstechnologieën aan te pakken: van de bouw van grootschalige datacenters die lokale habitats beschadigen of zelfs uitwissen, tot de glasvezelkabels die het mariene milieu beïnvloeden door hitte, troebelheid (tijdens het begraven van kabels), het risico op fatale verstrikking van zeeleven en de introductie van kunstmatige substraten in het ecosysteem. Naast de ingrepen in het diepzeemilieu, is er ook het probleem van de mijnbouw op het land om materialen als lithium of kobalt te winnen voor chips en andere onderdelen in onze communicatieapparatuur en netwerkinfrastructuren putten de aarde uit en zijn de oorzaak van geopolitieke spanningen en een asymmetrische verdeling van rijkdom en macht.

De workshop wordt ontwikkeld in verschillende iteraties, waarbij deelnemers participeren in het co-creëren van nieuwe collectieve voorstellingen en verhalen rond alternatieve, regeneratieve formaten en apparaten voor netwerkcommunicatie en milieubewuste omgang met onze omgeving. De workshops staan open voor deelnemers met verschillende technologische vaardigheden en van verschillende leeftijden, van tieners tot ouderen en alles daartussenin.

In deze workshops brengen we gereedschappen, vaardigheden en pedagogische methoden samen om onze relatie met de omgeving te onderzoeken door middel van non-verbale communicatie met anders-dan-menselijke entiteiten. Geïnspireerd door natuurlijke communicatienetwerken zoals mycelium, vragen we ons af hoe we een betekenisvolle, wederzijdse dialoog kunnen aangaan met de wereld om ons heen en een dieper gevoel van onderlinge verbondenheid kunnen bereiken.

Welke informatie verzamelen we om ons heen, wat is leesbaar, en wat begrijpen we, interpreteren we en projecteren we betekenis op? Wat gaat er verloren in de vertaling? Kunnen we ons comfortabel voelen met miscommunicatie en het onbekende?

Verhaal

Samen zijn we een bos!

Het maakt niet uit welke vorm we in dit woud hebben of welke geluiden we maken, we zijn allemaal met elkaar verbonden in een chaotische polyfonie. We hebben elk onze eigen persoonlijkheid, maar zijn zinvol als een geheel. De wind is een vitale kracht in ons ecosysteem en begeleidt ons door onze cycli. Zijn onvoorspelbare aard houdt onze gemeenschap in stand en brengt ons op mysterieuze manieren de energie die we nodig hebben.

Een echo in de wind bracht ons een gerucht: de wind zou stil kunnen worden, wat het evenwicht van ons unieke ecosysteem zou bedreigen... en sneller dan we ons kunnen voorstellen... we weten dit, omdat we ons op onze eigen unieke manier afstemmen op de wind en op elkaar. We doen dat met de hulp van symbiotische metgezellen die ons helpen de boodschappen van de wind te kanaliseren en die onze zorgen en hoop overbrengen, zodat de wind er rekening mee kan houden.

De wind begrijpt geen woorden, misschien alleen intenties door middel van geluiden, trillingen en slagen, dat is hoe we boodschappen versturen en interpreteren.

Onze metgezellen zijn gemaakt van geëxtraheerde mineralen en oliën die zijn omgevormd tot componenten die anderen in ons ecosysteem hebben weggegooid...maar wij ze weer vonden

Als de wind met een bepaalde kracht en in een bepaalde richting waait, komen we samen om onze wensen naar de wind te sturen.....

=Workshop Details= In deze workshop werken we met ESP32-modules, motoren, pure data en onze verbeelding :)


Sounds from Earth wordt ondersteund door Fonds voor Cultuurparticipatie.

Het Fonds voor Cultuurparticipatie wil de deelname aan kunst en cultuur stimuleren en vergroten.

Cultuurparticipatie.png