De Levende Archieven Talkshop

Other languages:
The Living Archives Talkshop/nl
Name The Living Archives Talkshop
Location rararadio.org
Date 2023/10/04
Time 20:00-22:00
PeopleOrganisations Hackers & Designers , Varia , MU , Institute of Network Cultures , Nadia Piet , Annet Dekker , Remco van Bladel , Mariana Lanari , Michael Murtaugh , Gaby Wijers , Vivian van Gaal , Jasper van Es
Type Meetup
Web No
Print No

Wat is een levend archief? Welke strategieën voor collectief herinneren kunnen worden bevorderd voor gemeenschappen, binnen en buiten instellingen?

Dit zijn een paar van de vragen die we gaan talkshopping (doorspreken) op 4 oktober, om 20 uur, bij rararadio.org. De Levende Archieven Groep heeft een groeiende collectie MUMORIES verzameld bij MU Hybrid Art House in Eindhoven, die letterlijk stem geeft aan de immateriële impact die culturele praktijken hebben op bezoekers. We zoomen in op de vraag hoe we van archieven een levende, ademende entiteit kunnen maken in plaats van een stille materiële verzameling van het verleden. We verstaan een levend archief als een interactief archief, waar relaties en samenwerking van buiten de muren van een instituut komen. Een levend archief daagt normatieve en dominante classificatiesystemen uit, relateert zijn onderdelen met elkaar en vormt er verhalen omheen. Een levend archief is generatief, organisch, groeit voortdurend, verandert van vorm en vervalt vervolgens langzaam.

Op 4 oktober willen we dit levende archief nog meer activeren en het project contextualiseren door middel van dialogen en gesprekken over zowel archivering en herinnering als de 25 jaar programmering bij MU. Samen met deelnemers Nadia Piet, Annet Dekker, Tabea Nixdorff, Remco van Bladel en Mariana Linari, Michael Murtaugh en Gaby Wijers reflecteert deze Talkshop op een scala aan archiefexperimenten en hoe levende archieven kunnen bijdragen aan het maken van een kritisch institutioneel geheugen.