Open Call! HDSC2024 — Tegendraadse stromingen & alledaagse piraterij

Other languages:


Open Call! HDSC2024 - Unruly Currents & Everyday Piracy/nl
Name Open Call! HDSC2024 - Unruly Currents & Everyday Piracy
Location Het Wilde Weg
Date 2024/05/01
Time [[]]
PeopleOrganisations Hackers & Designers
Type HDSC2024
Web Yes
Print No

HDSC2024: Tegendraadse stromingen & alledaagse piraterij

--> MELD JE HIER AAN! <-- Deadline voor aanmelden: 1 mei 2024

Hackers & Designers Zomerkamp!

Deze zomer gaat H&D de afgelegen locatie in het zuiden van Nederland, Het Wilde Weg, bewonen. We zijn hiervoor op zoek naar 20-30 medebewoners van alle leeftijden om samen dit tijdelijke H&D dorp te vormen! Tijdens de 10e editie van het H&D Zomerkamp gaan we de vele avonturen aan rondom tegendraadse stromingen en alledaagse piraterij, ook zullen we experimenteren met sleutelen, leren, maken en samenwonen!

H&D staat open voor voorstellen voor een verscheidenheid aan activiteiten die bijdragen aan een bruisende gemeenschappelijke ervaring! We zijn op zoek naar verschillende hands-on workshops die alternatieve (duurzame, niet-extractivistische, rechtvaardige) technische en sociale perspectieven verkennen. Kortere activiteiten zijn ook welkom, zoals presentaties, filmvertoningen, spelletjes, dansavonden, begeleide wandelingen, openhaardlezingen, foerageren, publicatieactiviteiten, gymnastiek en dergelijke.

De oproep verwelkomt 'alledaagse piraten' (hackers/ontwerpers/makers/kunstenaars/ontwikkelaars/activisten/uitvinders/...) van alle leeftijden, vaardigheden, capaciteiten en achtergronden om activiteiten voor te stellen. H&D werkt voor deze editie van het zomerkamp samen met de educatieve afdeling van MU Hybrid Art House om een speciaal paralleltraject te ontwikkelen voor en met kinderen en jongvolwassenen tussen 6 en 12 jaar oud. Daarom verwelkomen we kinderen op het kamp en moedigen we inzendingen aan voor jongere deelnemers en/of voorstellen voor intergenerationele activiteiten. We streven naar een evenwichtige verdeling van het programma dat aansluit bij verschillende leeftijden, vaardigheden en ervaringen.

Voorstellen voor hands-on activiteiten moeten (losjes) verband houden met het onderwerp ‘Tegendraadse stromingen & alledaagse piraterij’, en kunnen worden gekoppeld aan de eigen praktijken en vaardigheden van de deelnemers. H&D zal zorgdragen voor het selectieproces met de focus op het creëren van een divers programma dat zowel gericht is op hands-on leren, technische verkenningen als spel, experiment en uitwisseling. We zien ook graag suggesties voor activiteiten van/met de jongere kampeerders die mee willen doen.

Het zomerkamp zal in het weekend ook toegankelijk zijn voor bezoekers met een programma van muziek, optredens, showcases van werk-in-uitvoering, koken, eten en verhalen vertellen.

Thema: Tegendraadse stromingen & alledaagse piraterij

Het thema van dit jaar nodigt uit om na te denken over heersende principes van onze actuele socio-technische realiteit zoals "eigendom", "eigendom", "nieuwheid" en "innovatie" en deze actief te verwerpen.

Samen zullen we verkennen wat het betekent om geen nieuwe dingen te doen en geen nieuwe dingen te maken, maar in plaats daarvan te onderzoeken wat er al is door middel van methoden van reparatie, hergebruik, regeneratie, onderhoud, voortzetting, uitnodiging en documentatie.

We nemen de sociale en politieke houding van 'piraterij' als inspiratie. We willen de intergenerationele denkbeelden rond piraterij onderzoeken. ‘Piraterij’, als een werkwoord, is een praktijk die gesitueerd kan worden in p2p solidariteitsnetwerken, autonome kraakpanden, antikapitalistische klimaatprotesten, autonome tech coöperaties of spontane illegale raves. Opstandig als punkers, veerkrachtig en inventief als hacktivisten en tricksters, zal alledaagse piraterij ons oriënteren in het navigeren tegen het getij van de mainstream in en het ondermijnen van dominante digitale en politieke paradigma's.

De leidende vragen zullen zijn: Hoe kunnen we ons piraterij voorstellen als een opportunistische en tegelijkertijd genereuze praktijk, die ons ertoe aanzet een cultuur van mede-eigenaarschap, co-auteurschap, wederzijds respect en verantwoordingsplicht te activeren en te voeden? Hoe kan dit ons helpen om het energetisch potentieel van de (menselijke en niet-menselijke) gemeenschap te herstellen en vergroten?

H&D stelt voor om processen van terugvorderen, hergebruiken, herdistribueren, kopiëren, bestuderen, veranderen in gang te zetten en zo te leren van en met technische objecten, terwijl we nadenken over hun oorsprong.

"Handelen verschilt niet zoveel van denken, omdat je de handeling moet situeren. De betekenis van actie is relatief ten opzichte van je positie, en als je positie een nummer is, een percentage dat vaag op zoek is naar een baan, een pion in het grote funeraire spel van de totalitaire markt, dan is het in je belang om je als een piraat te gedragen. Hieruit ontstaat een alledaagse piraterij die gemakkelijk gedeeld kan worden. We zouden een lijst moeten maken van kleine gebaren die in staat zijn om het signaal te onderbreken, om een lokale verstoring van het netwerk te creëren, om de dominante ideologie te doorboren zodat deze door haar fundamenten heen spat. Wat er daarna gebeurt, zien we wel. We zullen het collectief uitvinden."

- Nous Sommes Partout, "Alledaagse piraterij" https://www.noussommespartout.org/en/everyday-piracy/ (tekst toegankelijk in Engels, Frans, Italiaans)

Criteria en selectie van voorstellen

Om deel te nemen aan HDSC2024 dien je een aanvraag in met een voorstel voor een workshop of andere activiteit die onderwerpen aansnijdt als ont-eigening, het (terug)nemen van anderen, het kritisch uitdagen van kunstmatige sociale en technische grenzen tussen legaliteit en illegaliteit, eigendom en auteurschap. De BYOW-opzet (bring your own workshop) van het kamp is een poging om de curatie en organisatie van het workshopprogramma te decentraliseren.

Stuur je formulier hier uiterlijk 1 mei in. Op 3 mei ontvang je een ontvangstbevestiging. We streven ernaar om op 15 mei de definitieve uitslag bekend te maken.

Na de selectie zullen we de workshopvoorstellen delen met iedereen die dit jaar meedoet aan het zomerkamp. Zo kunnen we in de aanloop naar het zomerkamp een (informeel) peer review proces houden, elkaar ondersteunen bij het ontwikkelen van de voorgestelde activiteiten en elkaar alvast een beetje leren kennen. Voor degenen die hun activiteit willen afstemmen op een jonger publiek of een intergenerationele uitwisseling, zal de educatieve afdeling van MU Hybrid Art House deel uitmaken van het ontwikkelingsproces om advies te geven over hoe je een publiek kunt benaderen dat misschien relatief nieuw voor je is.

Zie ook: https://www.mu.nl/en/play-and-learn/about en hun workshop catalogus op De Creatieve Code https://decreatievecode.nl/

Je hebt tijd om je workshop af te ronden voor 15 juni. Dan voegen we de definitieve workshopoverzichten toe aan de H&D website, zodat deelnemers kunnen kiezen aan welke workshops ze mee willen doen.

Over de gemeenschappelijke plek

Het-centrale-veld-in-Het-Wilde-Weg.jpg

Camping Het Wilde Weg ligt in Sint-Oedenrode op het Nederlandse platteland midden in natuurgebied Het Groene Woud. In het hart van een weelderig ecosysteem kunnen we zwemmen als we het warm krijgen, schaduw zoeken als dat nodig is, samenkomen rond het kampvuur, bbq-en, op de trampoline springen en naar de sterren en de maan kijken zonder lichtvervuiling! Er zijn gemeenschappelijke binnenruimtes voor onze activiteiten en er is een projector beschikbaar voor presentaties. Er is elektriciteit voor onze elektronische apparaten! Twee afwasbakken met warm water en een gemeenschappelijke badkamer met 2 douches. We delen voedsel en organiseren alle kamptaken zelf als een gemeenschap. Kippen en katten zijn in de buurt, maar andere huisdieren moeten thuisblijven ;-( Er is ook veel ruimte om je terug te trekken, te wandelen en wat tijd voor jezelf te hebben.

Noot: behalve de workshopruimte, één hut, en de wasruimtes is het grootste deel van de camping onverhard (gras, aarde, grind). Niet alles ruimtes zijn drempelvrij. De deuren van de toiletten en douches zijn smal en hebben geen steunbeugels.

https://www.hetwildeweg.nl/

Kosten

Dankzij de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kunnen we het kamp organiseren en accommodatie aanbieden tegen een gereduceerde prijs. In totaal kunnen we 5000,00 dekken voor de accommodatie door middel van deze financiering. Om de kosten voor de huur en het onderhoud van de camping voor de volledige duur van het HDSC te dekken, moeten we nog eens 7500,00 ophalen via deelnemersbijdragen. Uitgaande van een groep van 25 deelnemers komt dit neer op 300,00 per deelnemer. We hebben verschillende contributieschalen bedacht en hopen op deze manier mensen met verschillende inkomenssituaties tegemoet te komen. Als je voor een werkgever werkt die de verblijfskosten voor je zou kunnen betalen, zouden we de bijdrage erg op prijs stellen.

Bijdrageschalen: €150, €225, €300, €375, €450, beurs.

Inbegrepen

Dagelijks diner dat we samen koken, koffie/thee/water en snacks, kosten voor workshopmateriaal, douches en een kampeerplek.

Niet inbegrepen

Beddengoed, badhanddoeken en keukendoeken, dus neem je eigen handdoeken mee :) Tegen een meerprijs van €15,00 kan de camping deze voor je verzorgen. Reiskosten moeten door de deelnemers zelf worden betaald. Wij zorgen voor een pick-up vanaf station Boxtel of de lokale bushalte.

Accommodatie

Er zijn verschillende accommodaties beschikbaar met verschillende niveaus van comfort. Er is de mogelijkheid om een tent mee te nemen, en er zijn een paar hutten, campers, yurts en hutten beschikbaar op het terrein. Let op: als je je eigen tent meeneemt, heb je je eigen plek, alle andere accommodatietypes deel je met 1 of meer personen. We vragen je om je voorkeuren aan te geven op het inschrijfformulier. Als je van plan bent om met vriend(in), kind(eren) of partner(s) mee te gaan en met hen wilt delen, kun je dit ook aangeven op het formulier.

Gasten meebrengen

We nodigen mensen uit om hun familie, jong of oud, mee te nemen om activiteiten voor te stellen en te leiden! Geef in het inschrijfformulier aan of je van plan bent iemand mee te nemen en hoelang ze blijven en of ze actief aan het programma zullen deelnemen. Gasten moeten hun eigen beddengoed en handdoeken meenemen. Als je gasten voor de hele duur van het programma komen, hanteren we dezelfde prijs als voor deelnemers. Als je gast maar een paar dagen komt, stellen we een bijdrage van €30 per dag voor (inclusief verblijf in een tent, avondeten, fantastische en gezellige avondactiviteiten en gezelligheid) Kinderen doen gratis mee!

Inschrijfformulier

--> > MELD JE HIER AAN! <-- Deadline voor aanmeldingen: 1 mei 2024

Het grafisch ontwerp voor het kamp van dit jaar is gemaakt door HDSC2023 alumni Michael Fowler!

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds .

Stim.jpg